dialects

—a rare post in which i praise norwegians—

i have not lived in my hometown since mid 1996. ever since i moved, i have had very little contact with people from there. a handfull in surabaya, one during my whole time in australia and none so far here in norway.

i still speak with my local dialects when i talk to those from my hometown.  i had openly laughed (to their faces) at friends from makassar who spoke with javanese dialect to me and told off those who used ‘loe gue aku kamu’ while chatting with me.

i understand the need to use more neutral language when communicating with people from outside makassar because it might be a bit difficult for them to understand us otherwise, but for people from makassar to start saying things like, ‘hari ini mo ngapain’ instead of  ‘apa ko mau bikin ini hari’ or ‘aku kangen banget sama makassar’ instead of ‘rinduku makassar’ to each other is just bullcrap.

every time i read friends from my hometown write messages amongst each other on facebook sounding like they were born and bred in java, i have a good laugh. on good days. on bad days, i call them names. i mean, please, get real. i have heard the ‘oh, but we’ve lived in (insert-a-town-in-java) for so long, we’re so used to it’ excuse again and again but as i have said before, bullcrap. i lived in australia for seven years and have now been in norway for four, you don’t see me talking english or norwegian to you. yes, this blog is in english but you’d never catch me do it in a face-to-face contact. i could easily pretend i have forgotten how to speak with local dialects or even indonesian and start walking around like a pompous bitch saying ‘oh, i don’t remember how to say this in indonesian’, throwing a ‘how’s it going’ here and there instead of ‘apa kabarmu cs’ but even the thought of it makes me go eeeeewwwwww inside. it’s not possible to forget your root. heck, just two days ago i said ‘apa’ when i wanted to say ‘what’ to MOH on the phone.

why are we so obsessed about sounding like people from java? there’s nothing wrong with talking with javanese dialects (the many variety of it). when you’re originally from there, that is. why pretend when that’s not the case? is it embarassing to have come from a relatively small town?

i have said a lot of bad things about norway and norwegians but if there is one thing i truly admire about them: they’re proud of where they come from.

my mil is from bergen. she’s lived in ålesund for many, many years but she still say ‘ikke‘ instead of ‘ikkje‘ and ‘dere‘ instead of ‘dokke‘ (ikkje and dokke are local dialects). when we were down in bergen, the ålesund contingent didn’t suddenly speak with østland dialects. no, we talked like proud ålesunder, thank you very much. small town and all. we still replaced our h’s with k’s (for example ka, kor instead of hva and hvor). nobody felt like they had to speak with oslo or bergen dialect to make them sound smarter.

on the local news, the newsreaders do their job in their local dialects. pick up the local newspapers and they’re written in local dialects.

there is no shame in coming from a small town. at all. why would you deny who you are?

to be completely honest, the first time i moved to surabaya, i too started communicating with my friends in javanese dialects. but only in letters. they did the same thing. when we talked, we reverted back to our local dialect. and then there was this one day when i talked to my best mate on the phone, said ‘makassar’ in a javanese way and he said, ‘e de de, makaSSSSar kodong, buka makasar.’ it was like a smack on the head. a kick on the gut. for that,  i’ll be forever thankful to him.

phew… just needed to get that out of my chest.

and to end it on a fun note… a funny song talking about the same thing i wrote above, sang in my beloved hometown’s dialect.


(don’t mind the clip. these dh kids… they sure know how to have fun)

Advertisements

10 Comments (+add yours?)

  1. the writer
    Aug 05, 2009 @ 14:38:53

    waduh, jangan prejudis dulu nih hehehehe

    aku sendiri orangnya bisa dibilang bunglon kalo urusan aksen. Seminggu tinggal di Bandung, tau tau ada aksen Sunda keluar sendiri, seminggu di Jawa Tengah, jadi ikutan temenku ngomong kaya orang Solo dst. Itu juga mungkin yang bikin aku “relatif” lebih gampang berbahasa Danish dalam segi pronunciation, karena aku gampang meniru aksen orang.

    Disini kan bahasanya yang bermasalah emang pronunciationnya ya yang gak kaya Svensk atau Norsk. Susah banget kadang orang lokal untuk mengerti foreigners ya karena aksenya ga sama tadi, tapi untunglah rata rata orang disini impress banget dengan pronunciationku dan nggak usah nanya “hvad siger du” berulang ulang.

    Tapi tentunya, kalo aku pas lagi ngobrol dengan teman asal Surabaya, tentu bahasa Surabayanya keluar lagi. Itu tergantung orang yang “ditempeli” kalau kasusku. Kalau masalah aksen sih aku rasa nggak masalah, yang aku paling bete tuh kalo ada orang Indonesia disini yang udah ngaku2 lupa bahasa Indonesia itu yang pengen aku gampar pake sendal.

    Kaya pas ketemu cewek Cina asal Semarang yang tinggal disini “baru” 7 tahun dan bilang ke aku lebih enak ngobrol pake bahasa Danish. Mau gw rajang rasanya. Huh. Mana bisa lupa bahasa asli? Viggo Mortensen yang udah bertahun2 tinggal di Amerika aja (halah examplenya hahahaha) masih bisa berbahasa Danish. Banyak juga orang Indonesia yang bertahun2 di luar negeri juga nggak lupa.

    *Jadi curhat colongan nih*

    Reply

    • 1980chandra
      Aug 05, 2009 @ 19:38:55

      kl pas kamunya di mana trus kamu ngomongnya disesuaikan situ ya dimaklumi. waktu aku di sby jg aku ngomongnya sby bgt sampe temenku blg aku lbh sby drpd dia yg lahir gede di situ. tp pas ketemu teman sekampung di sby, langsung balik ke logat daerah.

      di sini jg dialeknya beda2. tp ga sesulit dansk mgk yg mmg asalnya udah susah dimengerti. temen kerjanya suami ada yg dr oslo, kl ngomong sama dia aku bengong. biasanya aku suruh ngomong netral biar aku bs ngerti.

      kl orang dari mana2 ngomong ke aku terserah mereka aja mo pake logat mana. tp kl dr makassar ga ngomong makassar ke aku, suka sebel. ada yg sok ke-barat2an, ada yg sok ke-jawa2an.

      bohong bgt kl blg ga ingat bahasa indo. teramat sangat tidak mungkin sekali. masa majoritas hidupnya di indo, living and breathing indo, bisa lupa sih. itu kan sdh terprogram permanen di otak. gimana dgn expat2 dr negara berbahasa inggris yg ada di mana2? ga ada yg lupa inggris kan. gimana dgn oma opa kita atau generasi pertama yg berimigrasi ke indo sekian puluh tahun lalu dari cina? masih bisa ngomong chinese semua. plus dialek daerahnya. ga mungkin deh lupa. itu sih mau pamer aja kl dia bs. dipikirnya cuma dia sendiri yg bisa?

      oh viggo…. hmmm he is delicious 😀

      Reply

  2. christy
    Aug 05, 2009 @ 16:55:22

    hahhaha, anak DH. anak-anak nakal yg nakalnya ampun-ampunan sampe gurunya sakit kepala. well, nda semua sih. ada ji yg bae-bae anaknya :))

    se paling nda bisa pake dialek lain kalo berhadapan dengan orang makassar. pasti nda bisa. dalam pikiranku sudah tertanam gini, “mereka kan orang makassar, apapun yg se bilang pasti mereka ngerti lah.” haha, jadi biarpun mereka balasnya pake dialek lain ato pake inggris, tetap ji se bicara pake dialek makassar. nda bisa hilang kebiasaan itu. haha

    pernah satu kali se bicara telpon sama temanku yg sudah lama tinggal di jakarta. dia bicara pake logat sana, se bicara pake logat sini. setelah 20 menit berlalu, akhirnya dia pake logat sini. hahaha. nda tau sudah berapa lama dia nda bicara seperti itu xD (se ini memang penyesat)

    Reply

    • 1980chandra
      Aug 05, 2009 @ 19:45:21

      ah, blg saja anak dh nakal2. adekku dua anak dh jd se punya hak blg mereka nakal hahaha. very privileged bunch, anak2 dh. tp belajar ji betul2 tawwa mmg.

      kl se bicara dgn orang makassar nda pake logat makassar, rasa2 mo ketawa sendiri. aneh ki kurasa, kayak fake gitu eh.

      nda ji, ko bkn penyesat. ko bisa kita jadikan pelatih untuk latih kembali orang2 yg sudah ‘lupa’ logat makassar untuk bisa lagi. bagus itu.

      Reply

      • christy
        Aug 06, 2009 @ 08:46:33

        wedede ce, ko nda tau skandalnya yayasan SDH sini? ada temannya temanku ngajar di sana. tau nda yayasannya bilang gini, “nilai anak-anak itu minimal 6. bisa nda bisa harus 6.” beuhh, kalo gurunya nda kasih segitu nilainya nda tau mi apa yg terjadi sama itu guru. tapi itu beberapa tahun yang lalu sih, nda tau mi sekarang gimana. haha.

        se biasa cerita sama orang makassar yg pake loe gue tapi mereka nda tau penempatan kosa katanya dengan baik. hahhaha, se antara mo ketawa karna mereka maksa pake dialek seperti itu dan ilfeel gara-gara malas. nda pentingnya deh, hahaha. padahal anak sekolah sini ji. terlalu banyak mi nonton acara tv yg pake logat sana. haha.

        Reply

        • 1980chandra
          Aug 07, 2009 @ 06:49:29

          mgk harus dikasih 6 biar nanti bisa masuk uph (sdh kan ‘anaknya’ uph to?). kl dia nda kasih nilai cukup, uph rugi kl kehilangan murid. satu murid saja brp duit mi itu di sana. tp ujian akhirnya? kan nda bisa dimanipulasi? tp adekku belajar ji tawwa baek2 waktu di sana. nda tau mi ini yg plg kecil ka dia di dh setelah se di sini mi.

          itu kayak temannya host sister-ku dulu di australi. seumur hidup nda pernah pi ke amerika tp karena dari kecil nonton tv serial amerika terus, dia bicara american english bukan australian english. lucunya mo deh. bisakah tv lebih pengaruhi sekian banyak org yg kelilingi kita di hidup asli?

          Reply

          • christy
            Aug 07, 2009 @ 09:38:53

            haha. UPH = uang papa habis. beuhh. lol.

            io e kayaknya.. tv sangat berpengaruh. pembantuku saja gaya, bicara pake loe gue nah ce. kerjaannya tiap hari nonton sinetron. bayangkan! hahaha. se sampe keheranan. tapi bicaranya loe gue pake logat bugis. HAHAHAHA. huss calla

            Reply

            • 1980chandra
              Aug 08, 2009 @ 19:43:28

              io, calla, dosaaaa. besok2 kita bangun kita jg mulai bicara loe gue tp sisanya logat mks 😀 lucunya itu eh kubayangkan. nda cocok sekali ki soalnya.

              hahaha, io mantong itu uph menguras duit. nanti kukastau adekku blg kampusnya itu namanya.

              Reply

  3. m1rr0r
    Aug 05, 2009 @ 17:23:22

    OMIGOD totally agree with you. only difference is, so far i’ve never told anyone off.
    coz they’re not my close friends

    they really annoy me

    (oh btw, lotsa times it’s easier to write things in English thus, this English comment. if this is MSN, i’d have used makassar accent for sure!!!)

    one particular makassar person is ALWAYS using English when on MSN with us and even when sending us SMS!!! and not just to people who’ve studied overseas
    ANNOYING!

    i lived in jkt for 3-4 years and until now whenever i go to indo, it’ll be to jkt
    my hubby is from jkt
    but that never change me to using jkt/java accent when talking / chatting to people from makassar! oh although i must say, my makassar accent is not THAT original i think, maybe coz i dun know any dialect (bahasa bugis/etc)
    but the basics “mi,ji,kodong,etc” are of course in my vocab :p

    Ok, enough rambling :p

    Reply

    • 1980chandra
      Aug 05, 2009 @ 20:21:04

      maybe you’re just nicer than me 🙂 it’s just that… it annoys the crap out of me. can’t stand it. so if they do it while talking to me, i say it right out, ‘nda usah mako ba’loga” on messenger too.

      i write the blog in english because i mostly think in english and that’s what i use when i talk to myself. but msn or sms’s, that’s like having a conversation with people so i use indo. and always in mks dialect with ppl from there. most people can speak english in indo anyway so it’s not like you’re special just because you can.

      i don’t know much more than se’re’, ruwa, tallu,’ appa’, either hahahaha. i remember nothing from those makassar lessons at school. but i’ll never get rid of my mi, ji and their friends. love them too much.

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: